✅ بایدها و نبایدهای میکس و مسترینگ (نگاه درست به میکس) مواردی که قبل از یادگیری و شروع میکس باید حتما بدانید
میکس یعنی ترکیب چند صدا در کنار هم. اینکه ما بیایم روی یک صدا کار کنیم و درستش کنیم، با اون نمیتونیم میکس رو یاد بگیریم. پس اینکه خیلی از هنرجوها میان میگن به ما فقط میکس وکال رو یاد بده، یا میکس گیتار رو یاد بده، یا میکس سه تار رو یاد بده، یه حرف از پایه اشتباهه. چون کلمه “میکس” به معنای ترکیب چند چیز مختلف هست.
میکس فقط آموزش کار با پلاگین یا معرفی پلاگین نیست. در میکس شما باید بتونید ایرادات رو تشخیص بدید و در جهت بهبود و ارتقا اون تلاش کنید.
صدایی که خرابه در میکس درست نمیشه. تنظیمی که خرابه، در میکس و مسترینگ معجزه رخ نمیده و درست نمیشه. صدادهی درست پروژه از ابتدا یعنی شروع ساخت ملودی شکل میگیره، تا بیاد برسه به تنظیم که بخش خیلی مهمیه. استفاده درست از هارمونیها، صداسازیها، پنینگ درست در تنظیم و… باعث میشه میکس خوب دربیاد. پروژههایی که تنظیم درستی ندارن، به هیچ وجه در میکس درست نمیشن.
🎛 در مورد پلاگینها و سلیقه شخصی
کسایی که میکس میکنن، هر کدوم با یه سری پلاگینها کار میکنن و این میتونه کاملاً تجربی و سلیقهای باشه. اینکه کسی از پلاگینهای کم یا زیادی استفاده میکنه، یا از یه شرکت خاص کمتر یا بیشتر استفاده میکنه، دلیل بر برتری یا ضعف اون نیست. شما باید با تجربه و تحقیق، پلاگینهای مورد پسند خودتون رو پیدا کنید، تست کنید و ازشون استفاده کنید. مهم اینه که بدونید چی میخواید و با چه ابزاری میتونید بهش برسید.
📚 آموزش و تجربه در کنار هم
اگه شما تنظیم بلد باشی، قطعاً به میکس و مسترینگ کارت خیلی کمک میکنه، و اگر میکس و مسترینگ بلد باشی، به تنظیمت خیلی کمک میکنه. پس سعی کنید دانش و تجربتونو زیاد کنید.
اینو بدونید کلاسهای آموزشی و دورهها خیلی میتونن کمک کنن ولی تمام مسیر نیستن. اگر میخواید در مسیر میکس و مسترینگ موفق باشید، حتماً باید تحقیق و تلاش کنید و خودتونو بروز کنید. میکس و مسترینگ یه دانش نوپا و آپدیت هست و شما ناچارید خودتونو همیشه بروز و آپدیت نگه دارید. اگر در کارتون جدی هستید توصیه منو جدی بگیرید.
🖥 نرمافزارها و تجهیزات
در کار همیشه از پلاگینها و نرمافزارهای بروز و جدید استفاده کنید. اونها کارها رو راحتتر میکنن و بهتر صدا میدن.
فرقی نداره با چه DAW کار کنید، چون هیچ تأثیری در کیفیت کار شما نداره. باید ببینید با چی راحتید و با همون کار کنید.
تجهیزاتی مانند کارت صدا و میکروفون در ضبط و پخش شما تأثیر میذارن ولی در کیفیت میکس شما هیچ تأثیری ندارن. کل فرایند میکس و مسترینگ بهصورت کدهای ریاضی درون CPU کامپیوتر انجام میشه. کارت صدا و مانیتورینگ بهتون کمک میکنه صدای میکستون رو درست و دقیق بشنوید. میکروفون و کارت صدا کمک میکنه صدای درست و بهتری ضبط کنید.
🎙 نکات مهم ضبط
ضبط صدا رو جدید بگیرید. اگر پریامپ کارت صداتون ضعیف باشه و صداها رو لاغر ضبط کنه، خروجی میکستون شاید اون چیزی نباشه که میخواید. در هنگام خرید کارت صدا به پریامپ کارت صدا دقت کنید.
کیفیت ساز برای ضبط خیلی مهمه. سازی که بد صدا میده، در میکس به هیچ وجه اصلاح نمیشه و درست نمیشه.
اگر در محیطی صدا ضبط بشه که آکوستیک مناسبی نداشته باشه، در میکس قابل اصلاح و جبران و درست شدن نیست.
کاری که با موبایل ضبط میشه، قابل میکس نیست. میکس و مسترینگ فقط برای کار روی صداهاییه که در استودیو ضبط شده.
💻 اهمیت کامپیوتر و آکوستیک
کامپیوتر شما شاید مهمترین ابزار کار شما باشه. باید به حدی قوی باشه که بتونه تمام پردازشها رو داخل خودش انجام بده. چون همونطور که گفتیم، تمام فرایند میکس و مسترینگ درون پردازنده سیستم انجام میشه. بعد از اون، کارت صدا، مانیتورینگ و هدفون اهمیت دارن.
برای کار حرفهای میکس و مسترینگ، شما حتماً به پنلهای آکوستیک پشم سنگدار و بیس ترپها و محیط مناسب حداقلی برای میکس احتیاج دارید. در غیر این صورت، حتی اگر از گرانترین اسپیکر مانیتورینگها هم استفاده کنید، صدای درستی نمیشنوید و نمیتونید درست میکس کنید.
هدفون مانیتورینگ خوب میتونه برای چک کردن فرکانسها، گین استیجینگ و ریوربها بهتون خیلی کمک کنه. ولی فقط به هدفون اعتماد نکنید.
🔁 پروسه اصلاح و آزمون و خطا
خیلی طبیعیه که میکستون رو مجبور باشید بارها و بارها اصلاح کنید تا به ورژن نهایی برسید. تمام حرفهایها هم همینطور هستند. وقتی تجربتون زیاد بشه و کنترل همه چیز رو دست بگیرید، میتونید با آزمون و خطای کمتری به نتیجه مطلوب و دلخواهتون برسید.
🚧 مسیر یادگیری
این مسیر یه مسیر ساده نیست که با گذراندن یه دوره فکر کنید آره دیگه کار تمومه و من مهندس میکس و صدا شدم. شما بعد از یادگیری تازه در ابتدای راه هستید و باید با تلاش و کسب تجربه و ارتقای خودتون، سعی کنید ذهنتون و گوشتون رو در میکس و مسترینگ پرورش بدید.
پرورش شنوایی در میکس با پرورش شنوایی در موسیقی کاملاً متفاوت هست. شما باید بتونید ایرادات فرکانسی و داینامیکی صداها رو با گوشتون تشخیص بدید و این کار یک شبه محقق نمیشه. نیاز به تمرین و تجربه بالا داره.
🎼 سبک موسیقی و مقایسهها
هر پروژه و هر سبک، ویژگیهای خودشو داره و شما نباید پروژه خودتون رو به اشتباه با یک پروژه دیگه مقایسه کنید. درسته که باید رفرنس یا مرجع داشته باشید برای مقایسه میکستون و سعی کنید کارتون رو به اون رفرنس نزدیک کنید، ولی مقایسه اشتباه باعث گمراهی و سرخوردگی شما میشه. پس سختگیر نباشید و بذارید میکستون روح و کاراکتر و شخصیت خودش رو داشته باشه و تا جای ممکن خوب صدا بده. شرایط تنظیم و ضبط… هر پروژه با پروژه دیگه فرق داره. دقت کنید.
🎵 اهمیت سبک در میکس
سبک در میکس تأثیرگذار هست، هم از لحاظ صدادهی، هم از لحاظ لاودنس و… پس رفرنستون رو درست انتخاب کنید.
برای میکس، شما باید به محیط اتاقتون و آکوستیکتون و صدای مانیتورینگها و هدفونتون عادت کرده باشید و به اصطلاح گوشتون باهاش کالیبره شده باشه، تا بتونید قلقشون رو در دست بگیرید. جابجایی زیاد، عوض شدن فضای کار، تعویض زیاد اسپیکر مانیتورینگ یا آکوستیک یا هدفون و هرگونه تغییری که منجر به تغییر صدا میشه ممکنه کارو براتون سخت کنه. البته اگر با تجربه باشید راحتتر میتونید باهاش کالیبره بشید.
🔇 حجم صدا هنگام میکس
میکس باید با صدای آرام انجام بشه. بلندی صدا گوش رو سریع خسته میکنه و شما نمیتونید طولانیمدت کار کنید.
📐 فیزیک صدا و چیدمان اتاق
مقداری درک از فیزیک صوت، چیدمان اتاق میکس و آکوستیک کردن رو حتماً بلد باشید تا بتونید اتاق کارتون رو برای میکس و مسترینگ سریع تجهیز کنید.
بدون دیدگاه